Jako příloha se obvykle podává chléb nebo dušená basmati rýže ozdobená šafránem, můžou se do ní domíchat různé plody jako jsou rozinky, dřišťál, sekané mandle, luštěniny a bylinky.
800 g hovězího nebo jehněčího masa nakrájené na kostky (typu na guláš)
1 sklenička (2dl) „lape“ žlutý hrách, přebraný a umytý (k dostání u nás)
1 velká cibule, oloupaná a nakrájená na kostky
2-3 polévkové lžíce rajského protlaku
2-4 sušené limetky (zalít vařící vodou, zatížit a nechat je vylouhovat, pak přepíchnout několikrát vidličkou, eventuelně rozpůlit, doporučuje se vyndat jádra)
1/2 čajové lžičky kurkumy
špetka skořice, eventuelně 1 čajovou lžičku růžové vody
Sůl a pepř podle chute, můžete přidat i chilli
rostlinný olej
2 velké brambory, oloupané, nakrájené a osmažené, nebo hranolky
Osmažte cibulku na oleji, poté ji trochu odhrňte a na témž oleji osmažte kurkumu. Asi po 1-2 minutách přidejte maso a osmahněte ho dohněda. Přidejte sůl a pepř a nechte trochu smažit. Zvlášť předvařte žlutý hrách „lape“ ale pozor, nerozvařte ho, měl by být polotuhý. Na oleji zvlášť také osmahněte rajský protlak. Maso podlijte vodou a přidejte protlak a vylouhované limetky. Můžete přidat chilli, pokud máte rádi pálivější jídla. Vařte na mírném ohni hodinu až hodinu a čtvrt, nebo v tlakovém hrnci 15-20 minut. Půl hodiny před odstavením, nebo po čtvrťhodině v tlakovém hrnci přidejte žlutý hrách a dovařte, až bude maso jemné a měkké. Pro obzvláštnění chuti můžete přidat skořici nebo růžovou vodu. Brambory můžete podle chuti osmahnout a nasypat do masa, aby změkly, nebo servírovat křupavé. Podává se s dušenou basmati rýží. Rýži můžete ozdobit šafránem. Pár sušených lístků šafránu rozdrtíte v hmoždíři a zalijete malým množstvím vařící vody. Vznikne tmavě oranžová tekutina, kterou smícháte s několika lžícemi už uvařené rýže.
Kookoo sabzi (bylinkové placky - bezmasé)
Bylinková směs Kookoo sabzi (k dostání u nás) 2 lžíce dřišťálu a ořechů (k dostání u nás) 5 celých vajec, 1/3 čajové lžičky kurkumy 1 čajová lžička soli,
½ čajové lžičky pepře, 1-2 lžíce mouky,
4-5 lžíc rostlinného nebo olivového oleje
Vejce rozmíchejte a přidejte vše, oleje pouze 1 lžičku. Zbytek oleje nalejte na panev, nebo do menšího pekáče. Směs buď osmažte na pánvi až stuhne, nebo ji zakryjte alobalem a dejte zapéct na 40 minut do trouby ohřáté na 180°C, alobal po 20 minutách odstraňte. Po ztuhnutí lze nakrájet, podává se nejlépe s chlebem, nebo chlebovou plackou, okurkovým jogurtem typu tzatziki, nebo s nakládanou zeleninou.
No comments:
Post a Comment